KKTC 2009 seçim sonuçları

KKTC 2009 seçim sonuçları

2000-2006 arası KKTC'de çalışmış biri olarak Kıbrıs'lıları yakından tanıma fırsatı buldum.

O yıllarda bir karnaval havasında geçen seçimlerde "böyle gitmiyor, AB'ye gireceğiz, ambargolar kalkacak, Annan Planına evet=Yes be annem" gibi sloganlarla CTP'yi yönetime getirdi halk. Açılıma zorlanan AKP'de bu duruma tabanına rağmen, biraz gönüllü biraz gönülsüz destek verdi.

O yıllarda Türkiye'deki ulusal medyacıklar, seçim sonuçlarını, bundan sonra olabilecekleri haftalarca gündemde tuttu. Ne de olsa Türkiye açılım yönünde adımlar atmıştı. AB, Türkiye'nin önüne koyduğu "Kıbrıs'ı çözün" koşulu karşılığında AKP, isteyerek veya istemeyerek tavizler vermiş, en azından tavizler verebilecek CTP'nin başa gelmesine engel olmamış, hatta destek olmuştu.

Geçen yıllar içinde Kıbrıs Türk Halkı, yeni durumdan da memnun kalmadı. AB ve AB'nin savunuculuğunu yapanların vaadettiklerinin neredeyse hiçbiri gerçekleşmedi.

Bu kadar hikaye yeter.

Kıbrıs halkının eğitim düzeyine hep saygı duydum, eğlenceli demokrasi yaklaşımlarını ve sıcak tavırlarını hep keyifle izledim. CTP, bir karnaval ile kazanmıştı. Biraz kandırmacanın dahil edildiği o yıllardaki sonuçları demokrasinin gücü olarak yorumladım. Biraz kandırmaca ve pembe tablolar her seçimde oluyor.

Yanılmamışım.

Bugünlerde ne oluyor?

Aynı Kıbrıs Halkı, AB'nin yapmadıklarına, CTP'nin vaadedip yapamadıklarına tepkisini koydu. "Böyle de olmuyor" dedi. Peki bizim ulusal medyacıklar ne yapıyor? Sadece altyazı geçiyor. Ya bundan sonra olacaklarla ilgili haftalarca sürecek tartışmalar, yorumlar, analizler? Sınıfta kaldınız medyacıklar. O da demokrasi, bu da demokrasi... Kıbrıs'a olan ilginizi birden niye kaybetiniz?

Analizin kralını ben yapayım.
*Kıbrıs Halkı, yalana, dolana kandırmacaya postasını koydu.
*Tepkisini hızlı ve demokratik şekilde gösterdi.
*Kıbrıs halkı AKP'ye AB'ye karşı kullanacağı muhteşem bir koz verdi.

Nedir bu koz?
Bu halk, AB'ye alacağız ve ambargolar kalkacak diyen, ama gereğini yapmayanların, o günlerde desteklediği CTP'yi muhalefete itti. AB'ye "hikaye anlatma" dedi.

Türkiye (AKP hükümeti) bu durumu çok net bir şekilde kullanabilir. "KKTC haklı sizin yöntemlerinizi beğenmedi." diyebilir. Hiç ezilip büzülmeden delikanlı gibi:

"Biz elimizden geleni yaptık, öngörülen açılımları da yaptık, ama siz söz veriklerinizi yapmadınız. Demokrasi dediniz, CTP seçimle geldi, seçimle gitti, demokrasi işledi. Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusunda masadan, ya Kıbrıs dosyasını kaldırın, ya da ambargoları kaldırın."
demelidir.

Yüzlerce uzmana, analiste yorumcuya ne oldu? Neredeler? Daha ağır sorayım, kime çalışıyorsunuz?

Özer

Creative Commons License
KKTC 2009 seçim sonuçları by Özer Kavak is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SPARQL Sorgu Modülü Demo Sayfası Yayında

Daha inceki gönderilemde bahsettiğim Joomla! 2.5 için SPARQL sorgu modülü deneme sayfası yayında. Sayfada solda ve altta olmak üzere dbpe...