Ursula K. Le Guin'in İçdeniz Balıkçısı

Son zamanlarda işlerden fırsat buldukça okuduğum Ursula K. Le Guin'in İçdeniz Balıkçısı'nı nihayet tamamladım.


İçdeniz Balıkçısı'nı kütüphaneden aldıktan sonra, İnternet'te eleştiri ve yorumlara bakmış, birkaç ciddi tanıtım yazısı ve türevleri olan kopyala yapıştır içeriklerle karşılaşıp, yorum aramaktansa bir an önce okumaya karar vermiştim.

Yazar tarafından 1994 yılında yazılan, Harper Prism tarafından 1995'te basılan İçdeniz Balıkçısı, dilimize 2006'da çevrilmiş ve Mart 2007'de basılmış. Bilim Kurgu Okumamak Üzerine yazısı hariç, sekiz ayrı hikayeden oluşuyor.

İlk beş hikaye bağımsızken, son üçü (Şobilerin Masalı, Ganam'a Dans, İçdeniz Balıkçısı) ardı ardına okunmalı.

Kitapta benim en çok dikkat çeken hikayeler ise Newton'un Uykusu ve Ganam'a Dans. Bilim kurgu tutkunları ve tüm kitap sevdalılarına iyi okumalar.

Özer

Creative Commons License
Ursula K. Le Guin'in İçdeniz Balıkçısı by Özer Kavak is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.

1 yorum:

  1. aaa bende bu kitap ve diğerini yıllar önce okumustum.Mülksüzler !
    İzin verirsen bir iki biseyde ben yazmak istiyorum.Bilimkurgunun ışık hızıyla yapılan yolculuklardan, acayip, küçük,yeşil yaratıklarından ibaret olmadığını her cümlesinde anlatmaya çalışan yazar Türkiye ile Mülksüzler romanıyla tanıştı.

    Mülksüzler, yaşam biçimi birbirine zıt ikiz dünyalar Anarres ve Urras (anarşist bir dünya ile devletçi bir dünya) arasındaki yolculuğu konu edinen sosyo-politik bir bilimkurguydu ..Fantastik macerasına ironi,yanılsama,hüzün ve insanların kendi içsel özgürlüklerinin dışa vuruşu olarak yorumladıguin.

    İçdeniz Balıkçısı ise :öyküler basitten karmaşıklığa ve sıralı olarak gidiyor.yani tipik uzaylı dunyalı tartısması.:Debree çiftinin Avustralya seyahatinde geçen öykü, agresif ve kaba bir adam olan Jerry Debree'nin Amerika'ya harika bir maceranın video kaydıyla dönme saplantısının çiftin başına açtıkları anlatılır. Öykünün sonunda kahramanlaşan, elbette kahraman olmaya niyetlenen kişi değildir ve akibeti okuyanın yüreğine dokunmaz.

    Her Le Guin hikâyesi gibi ilişkiler üzerinedir sonuçta; insanın ailesiyle bireyleri ile, yaşadığı toplumla,eşi dostu ahbabi ile istek ve hedefleriyle, doğayla, zamanla ,teknolojiyle, ve hepsi ile ilişkisi üzerinedir.

    MUTLAKA OKUNMASI GEREKEN gercek bır BASYAPITTIR ..

    SAYGILAR.

    YanıtlaSil

SPARQL Sorgu Modülü Demo Sayfası Yayında

Daha inceki gönderilemde bahsettiğim Joomla! 2.5 için SPARQL sorgu modülü deneme sayfası yayında. Sayfada solda ve altta olmak üzere dbpe...