Joomla!2.5 için SPARQL Sorgu Modülü

Bir süredir üzerinde çalıştığım, açık anlamsal ağ veri depolarına sorgu gönderip, aldığı sonuçları Joomla! 2.5.x sayfalarında görüntüleyen eklenti (modül) yakında yayında olacak. 

Halen test aşamasında olan (Pre-Alpha) modül, GPL lisanlı olacak ve ücretsiz dağıtılacak. 

"Semantic Repository SPARQL Endpoint" dilimize, "Anlamsal veri depolarının, anlamsal sorgulara cevap veren uçbirimi." olarak çevrilebilir. Özetle bu uçbirimler, gönderilen SPARQL sorgularına yanıt verirler. Yukarıdaki örnekte, modül yönetici panelinden Southampton Üniversitesi'ne ait bir uçbirim için, adı Dave veya David olan araştırmacıları listeleyecek bir örnek sorgu hazırlanıyor.

Yukarıdaki görüntüde Joomla! eklentisinin yönetici arayüzünde, sorgunun gönderileceği adres ve SPARQL sorgu yer alıyor.

Modülün gelişmiş seçenekler kısmında, hata mesajlarının görüntülenip görüntülenmeyeceği, çıktının hangi şablonda görüntüleneceği (tablo, bilgi, bağlantı listesi) gibi ayarlar mevcut.
Verilen örnekte modül, Joomla!'da tanımladığınız yerde (position), gönderdiği anlamsal ağ sorgusunun sonuçlarını bağlantı listesi olarak yayınlıyor. 

Internet'te yayında olan onlarca anlamsal ağ sorgu uçbirimi var. Bunlardan biri de dbpedia. Aşağıdaki görüntüde modül, dbpedia uçbirimine "semantic" veya "semantic web" ifadeleri içeren endüstrilerdeki firmaların adlarını ve bağlantılarını sorguluyor.
Modul dbpedia'dan aldığı sonuçları listeliyor.

Modülün dışında MicroData içeren Joomla! içeriğini Sesame2.6.x anlamsal ağ depolarında saklayan, kayıt / silme / yayınlama / çöpe gönderme gibi Joomla! olaylarını (event) denetleyen ve anlamsal veri deposu ile senkronize eden bir eklenti (plug-in) üzerinde de çalışıyorum. Bana göre çalışıyor :) ama henüz test aşamasına bile gelmedi.

Gelişmeleri buradan paylaşmaya devam edeceğim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SPARQL Sorgu Modülü Demo Sayfası Yayında

Daha inceki gönderilemde bahsettiğim Joomla! 2.5 için SPARQL sorgu modülü deneme sayfası yayında. Sayfada solda ve altta olmak üzere dbpe...