Helikopter nasıl bulunabilirdi?

Herkesin aklındadır şu soru: BBP lideri Rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu'nun da içinde bulunduğu helikopterin enkazı, çalışan veya pili bitmiş telefonlara rağmen niye bulunamadı?

Çünkü tek baz istasyonu vardı. Tüm yetkililer telefon sinyallerini alabildiklerini ancak tek baz istasyonuyla yer tespiti yapılamayacağından bahsettiler.

Baz istasyonları telefonla aralarındaki mesafeyi ölçebilirler. Yer tespitinde tek başlarına başka bir işlevleri yoktur.

Tek istasyon demek, aranacak bir çember demektir. Baz istasyonu ile telefon arası ölçülen mesafe 20 km olsun. Enkaz da X noktasında bulunsun.
Bu çemberin geniş olması çevredeki engebeden sinyalin yansıması nedeniyledir. Engel yoksa, sinyal gönderen cihaz, en fazla 20 km çapında bir dairenin dış yüzeyindeki herhangi bir yerdedir. Engel varsa, Bu çemberi içe doğru genişletmek gerekir. Sonuç: Enkaz koyu gri çemberde herhangi bir yerdedir. (kırık çizgilerin toplamı 20 km)

Buraya kadar anlattıklarım, yaşanmış olan kurtarma süreci ve aramaların yapıldığı yerlerin yanlış olabileceğini kanıtlar. Tek baz istasyonlu durumlar için normal olan budur. Enkaz bu yüzden bulunamamıştır. Bir politikacı veya bir vali, geometri veya dalgaların nasıl yayıldığını bilmeyebilir (lise 1-2-3 matematik ve fizik dersleri bu bilgi için yeterlidir).

Ancak iyi bir yönetici, ikinci veya üçüncü baz istasyonunun gerekip gerekmeyeceğini, kime nasıl taşıtıp kurdurabileceğini bilmesi, öğrenebilmesi, birkaç telefonla cevaba ulaşabilmesi gerekirdi.
İkinci istasyonu ise bölgede, kuleye gerek olmadan, elektrik olan herhangi yol üzerinde açıklık bir yere kurup sinyali 30km mesafede yakalayana kadar beş kez söküp tekrar kurduğumuzu farz edelim. (bir davul büyüklüğünde kardan etkilenmeyen bir cihaz) Şekilden görüleceği üzere arama yapılacak yerler %80-%90 oranında azaldı. Yani artık enkazı, iki çemberin kesiştiği iki koyu renkli bölgede aramamız gerekiyor. Not: Sinyallerin havada nasıl yayıldığını bilenler, ikinci istasyonun yerinin herhangi bir yer olabileceğini anlamışlardır. İşlem şudur: Cihazı taşı, sinyal alamazsan diğer istasyon etrafında dönerek denemeye devam et.

Bu şablonu bir harita üzerine çizerek ve ikinci baz istasyonunun yeri değiştirilerek, üçüncü istasyona gerek kalmadan yer tespiti yapılabilecek olsa da, biz işimizi garantiye alıp üçüncü istasyonu kuralım.
Üçüncü istasyon da 2-3 denemeden sonra sinyali 25 km mesafeden yakalasın.

Şekilde görüleceği üzere, üç kalın çemberin kesişim noktası, yani enkazı aramanız gereken yer, birkaç yüz metre sapmayla net olarak bulunabilir. Bunun için lise matematiği ve lise fizik bilgisi yeterlidir.

Mühendislik bilgisi ne zaman gereklidir?
1) Baz istasyonu kurulumu sırasında. (Bizim televizyonlarımız gece yarısı, birkaç saatte şehrin göbeğine kurulumu yapılıp, sabah karşılaştığımız istasyon haberlerini defalarca vermedi mi?)

2) Gri, kalın çemberlerin ne kadar kalın olması gerektiği konusunda hesaplamalar yapmak için. (Aranacak alanı küçültmek için.)

Bir işletme mezunu olarak ben, burada yönetim ve yönlendirme eksikliğini,
Altı yıl amatör ferdi sporcu olarak dağcılık yapmış biri olarak, arama kurtarma faaliyetleri için gereken donanımlı ve tecrübeli personel eksikliğini,
Teknoloji ile uğraşlan biri olarak bilgi ve ilgi eksikliğini bariz bir şekilde görüyorum.

Peki ne yapılmalıydı?
1)Durumun başındaki kişi (vali / bakan), derhal tek istasyonla enkaz bulunamıyorsa, ikinci ve üçüncü mobil veya sabit istasyonları gerekirse başka bir bölgeden söktürüp kurdurmalıydı. Bu, yetkisi olan biri için zor bir iş değil.
2)Donanımsız 2000-3000 asker, köylü ve korucuyu dağlara salmak yerine, donanımlı 7-10'ar kişilik 10-15 ekip yeterliydi. (Donanımdan kastım, kar altında -15'te geceleyebilecek donanımdır.)

Bir meclis araştırması yapılacaksa, bir baz istasyonu ne kadar zamanda bir şehirden sökülüp bir araçla olay yerine yakın bir bölgeye kurulur, bunu, bu işi yapanlara sorulup, gerçekte yetkililerin izledikleri adımlar sorgulanmalıdır.

Bir vatandaş olarak zayıf yanımızın işbilmezlik, bürokrasi ve "bir şekilde hallederiz" zihniyeti olduğunu düşünüyorum. Devlette, özel sektörde ve tüm yaşamımızda durumumuz budur. Acı olan da asıl budur.

Hak edene hakkını vermek, işini hakkıyla yapanları övmek gerek.
Ömrü boyunca politika yapıp hayattan, halktan, haktan ve hakkaniyetten uzaklaşanları eleştirmek gerekiyor.

Son Düzenleme: 14 Nisan 2009.

Özer


Creative Commons License
Helikopter Nasıl bulunabilirdi? by Özer Kavak is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SPARQL Sorgu Modülü Demo Sayfası Yayında

Daha inceki gönderilemde bahsettiğim Joomla! 2.5 için SPARQL sorgu modülü deneme sayfası yayında. Sayfada solda ve altta olmak üzere dbpe...