Karmaşıklık-4

Karmaşıklık-4, İşler Karmaşıklaşıyor.

Konunun ilk yazısı: Karmaşıklığa Giriş, Isınma Turları.
Bir önceki yazı: Karmaşıklık-3, Düzen Nereye Kadar?


Burada örneklerden yola çıkarak durumu inceleyelim. İster bir siyasi parti, ister bir tepsi, ister bir borsa, ister bir göl, isterse tüm dünya atmosferi olsun, dıştan gelen, taşıyabildiği, sürekli minik etkilere maruz kalır ve çevresiyle etkileşim içindedir. Minik pirinç heyelanları, gölün sularının daha hızlı emildiği topraklara kadar genişlemesi ve orada gelişimin kısmen durması, beş yıldır sigara içenin sağlığını koruması gibi.

Tüm bunlar düzen içinde varlığını sürdüren sistemlere örneklerdir. Sistem, düzeni bozacak büyük bir etkiye maruz kalmamıştır veya etkilerin toplamı, düzenin bozulacağı eşiğe henüz ulaşmamıştır. Sisteme içeriden bakıldığında herşey yolundadır. Ufak tefek sorunlar çıkmakta ama genel yapıda farkına varılır değişikliklere yol açmadan çözülmektedir. Küresel kriz öncesini anımsatıyor değil mi?

Tanımladığımız sistemler, dış etkilerle değişerek düzeni korumaya devam ederler. Şimdiye kadar dört konu üzerinde durduk.
  • Küçük parçaların veya etkilerin öngörülemezliği, hesap edilemezliği.
  • Bilimin tek tek etkileri hesaplayamasa dahi, hesaplayabildiği en küçük değişkene kadar inmeye çalışması. Aslında sonunda, atom altı parçacıkların öngörülemez doğasına, Kuantum Fiziği'ne gelip çatması, ancak konumuz (şimdilik) bu değil.
  • Öngörüler için geçmiş tecrübe ve verilerin yorumlanarak nasıl kullanıldığı.
  • Sistemlerin az veya çok dış etkilere dayanıp, değişerek uyum gösterdikleri, yükü taşıyabildikleri sürece DÜZEN'i korudukları.

Bundan sonra kaos ve düzen arasındaki o ince çizgiye, eşiğe bakacağız.
Creative Commons License
Karmasiklik-4, isler karmasiklasiyor by Ozer Kavak is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.

6 yorum:

  1. elimde Kaos ve Kaotik olayların temelleri etkilerine dair computational hesaplamalarla elde edilen güzel grafikler var popülasyon incelemesinden yola çıkıp hazırlamıstık.Karmaşıklık Fizik te terimsel olarak Entropi (S) ile adlandırılır. Tersinmez olaylardan kaynaklanan bir iç dinamiktir.Örneğin İşleyen bir makine sistemi düşünün bir süre sonra sistem ısınır ancak o ısı kayıptır hiçbir şekilde geri dönüştürülemez tıpkı güneşin dünyamızı sürekli ısıtıp kararsız hale getirmesi gibi düşünebiliriz bu karmaşıklığı.Üzerine çok şey konuşulur şüphesiz.

    (Smurat's Couisen who lives in İzmir)

    YanıtlaSil
  2. Resimleri paylaşmak istersen karmaşıklık ile ilgili yazıların ilgili olanlarına kaynak göstererek eklemkten gurur duyarım.

    Bilimsel yaklaşım olarak Karmaşıklığı (Complexity) konu olarak aldığım için fizikteki Entropi ile arasında bazı farklar olması çok olağan.

    İleriki yazılarda kaos ile düzen arasında süregelen yaşamın ve karmaşıklığın temel aldığı benzer yönleri, canlıları, tipik eğreltiotu örneği, sürü halinde uçan kuşların karmaşık ve öngörülemez uçuşlarına sebep olan basit kurallar gibi örneklerle konuyu geliştirmeyi düşünüyorum.

    Hatta becerebilirsem, atomaltı parçaların öngörülmez davranışlarının maddeyi, bizi ve etkileri katlanarak tüm evreni nasıl etkilediğine dair denemeler de olabilir. Olumlu veya olumsuz tüm eleştiriniz için şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. bir iletişim adresi alırsam word dosyalarımı ve kaotik hareketi okuyabileceğiniz bir e-book yollamak isterim

    YanıtlaSil
  4. ozerkavak@yahoo.com adresine gönderebilirsiniz. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. teşekkürler aksama hazır edip yollayacagım

    kaosa dair bir paylaşım:
    http://forum.donanimhaber.com/m_3374304/mpage_1/key_kaos//tm.htm#3374304

    YanıtlaSil
  6. Katkıların için çok teşekkür ederim. Konuyla ilgili bir sonraki yazımda gönderdiğin kaynaklardan alıntı yapmayı da planlıyorum.

    YanıtlaSil

SPARQL Sorgu Modülü Demo Sayfası Yayında

Daha inceki gönderilemde bahsettiğim Joomla! 2.5 için SPARQL sorgu modülü deneme sayfası yayında. Sayfada solda ve altta olmak üzere dbpe...