İşletme ve Bulunabilirlik

Evrenkentlerimiz (Üniversitelerimiz) işletmeci yetiştiriyor ama...

Ticaretin hangi alanında olursak olalım, işletme yönetimi ve pazarlama, işletmenin en temel işlevlerindendir. Aşağıdaki soruları en kapsamlıdan başlayarak sormaya başlayalım.

  • Bir işletme kuracağız ismi ne olsun?
  • İşletmemizi kurduk, sanal sayfa (web sayfası) yaptıracağız ama alan adı (domain) ne olmalı?
  • Sanal sayfalarımızı kime yaptırmalıyız? Anahtar kelimelerimiz neler olmalı?
  • Sanal dünyada bedelli ve bedelsiz tanıtımlarımızı nasıl yaptıracağız?

Bu soruları sormadan ve cevaplarını vermeden işe girişirsek aşağıdakine benzer bir soruyu sormamız neredeyse kaçınılmaz olur.

Dünyada veya Türkiye'de konumuzda lider olmamıza rağmen bir kişisel blog sayfası arama motorlarında nasıl oluyor da bizden (10/50bin TL'lik mükemmel sayfamızdan) daha üst sırada yer alabiliyor? Niye hep onuncu sıradayız? Daha ne kadar reklam vermemiz gerekiyor?

Çarpıcı bir olguyla devam edelim.
Pek çok resmi kurumumuzu elden geldiğince sanal ortamına taşıdık. Hepsini bir araya toplamaya karar verdik. "turkiye.gov.tr" alan adıyla yayına başladık. Türkiye ile ilgili bu sayfadan daha yetkin, daha resmi, daha güvenilir bir kaynak olamaz.

Gelin görün ki ülkemizde en çok kullanılan arama motoru Google Türkiye yerel sayfasında (www.google.com.tr) "türkiye" sorgusu aratıldığında, "www.turkey.gov.tr" adresi dördüncü sırada yer alıyor. (22 Haziran 2009)

Aynı "Türkiye" sorgusu için sözü geçen resmi sayfamız, Yahoo (www.yahoo.com) aramasında ilk 50'de bile değil. "MS Live Search" için de üşenmeyin siz aratıp bakın.

Türkiye Cumhuriyeti bu sorunu kolaylıkla çözer. Bir numaraya da çıkar. Biz konumuza dönelim. Peki sizin işletmeniz kendi alanında rakipsiz bile olsa, sanal ortamda karşılaşacağı bu sorunu çözebilir mi?

İşletme bölümlerinde ilk önce işletme bilimlerine giriş derslerinde anlatılır işletme kuruluşu konusu. Yapılacak çalışmalar arasında -İşletme Adı Seçimi- de vardır. Macera buradan başlar, pazarlama derslerine kadar gider. Rekabet, pazar değeri, stratejik yönetim derken... Peki hangi evrenkent'imizde (üniversitemizde) işletme bölümü öğrencilerine, eğitimin herhangi bir aşamasında bu konu anlatılır?

Bu hızlı gelişime ayak uydurmama şansımız yok. Değerli Hocalarım; ben mezun olduğumda arama motorları daha bebekti. Şimdi işletme bilimlerinin bir gerçeği. Bu gelişimi yakalamak ve önüne geçmek için bu ve benzer konuları ivedilikle öğrenmeniz, işletmeci adaylarına öğretmeniz gerekiyor. Sorumluluk sizden başlıyor.

Özer

Creative Commons License
İşletme ve bulunabilirlik by Özer Kavak is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SPARQL Sorgu Modülü Demo Sayfası Yayında

Daha inceki gönderilemde bahsettiğim Joomla! 2.5 için SPARQL sorgu modülü deneme sayfası yayında. Sayfada solda ve altta olmak üzere dbpe...