Google Döviz Kuru Çevirici

Google arama kutusuna para birimleri yazımı.

Google' da arama kutusuna örneğin 1 EURO yazarsanız karşılığını TL cinsinden alıyorsunuz. Yani döviz kuru çevirici. Sonuç para birimi bulunduğunuz ülkeye göre değişiyor. Türkiye'den yapılan sorgularda (ör: 1 usd) sonuç, Türk Lirası cinsinden veriliyor. Sonuçlar sadece TL ile sınırlı değil. Sık kullanılan para birimlere ait sonuçları da alabiliyirsiniz.

Örnek Kur çevrimleri
Döviz kuru çevrimi için arama kutusuna şunları yazmayı deneyin:
  • 40 usd  -> (40 USD'nin karşılığını Türk Lirası cinsinden verir)
  • 500 tl/euro  -> (500 Türk Lirası ile kaç Avro alabiliriz)
  • 10 usd kaç avro -> (10 dolarımız kaç Avro eder)

Google döviz kurlarını çevirirken hangi para birimleini kabul ediyor?
Dikkat ettiyseniz sorguları hem YTL hem de TL olarak yazdım. Her iki girişi de kabul ediyor. Bununla da kalmayıp "5 dolar", "100 avro", "50 isviçre frangı", "3 riyal", "75 SAR", "10 usd kaç avro" gibi türkçe veya uluslararası döviz kuru kısaltmalarının kullanıldığı döviz kuru çevirisi sorgularınızı da sonuçlandırabiliyor. (Suudi Arabistan Riyali kısaltması: SAR)

Hala Yeni Türk Lirası mı?
Tek eleştirim, 1 Ocak 2009 itibariyle Yeni Türk Lirası yerine sadece Türk Lirası kullanıyoruz ancak Google halen (Son deneme: 03.Ekim.2011) sonuçları hala Yeni Türk Lirası olarak veriyor. Oysa ki Yeni Türk Lirası ifadesinin başındaki "Yeni", tarih oldu.

Döviz kuru değerleri ne kadar güncel?
Döviz kuru hesaplamalarda kullanılan anlık kur değerleri Citibank'tan alınıyor. 24 saat boyunca döviz kurları arasındaki anlık değişimleri izlemeniz de mümkün. Türkiye'de döviz piyasaları kapalıyken ABD'de, Japonya'da, sabaha karşı Uzakdoğu'da işlemler devam ediyor. Döviz kurları işlemleri devam ettiği için, değerleri de sürekli değişiyor. Kısaltmasını bildiğiniz diğer ülke para birimleri için çapraz kur değerlerini de aynı yolla öğrenmeniz mümkün.
Türk Lirası'nın uluslararası kısaltması (kodu) TRY

Sık kullanılan para birimleri ve kısaltmaları
Türkiye'de sık rastlanan ve Merkez Bankası tarafından günlük olarak değerleri açıklanan yabancı para birimlerinin uluslararası kısaltmaları (kodları) ise şöyle:
Amerikan Doları kısaltması: USD
Avustralya Doları kısaltması: AUD
Danimarka Kronu kısaltması: DKK
Avrupa Para Birimi EURO: EUR
İngiltere Pound'u (Sterlin kodu) kısaltması: GBP
İsviçre Frangı kısaltması: CHF
İsveç Kronu kısaltması: SEK
Kanada Doları kısaltması: CAD
Kuveyt Dinarı: KWD
Norveç Kronu kısaltması: NOK
Suudi Arabistan Riyali: SAR
Japon Yeni kısaltması: JPY
Bulgar Levası: BGL
Suriye Lirası kısaltması: SYP
Ürdün Dinarı: JOD
İsrail Şekeli (Yeni) kısaltması: ILS
Rumen Leyi (Yeni) kısaltması: RON
İran Riyali kısaltması: IRR

Bu konu da nereden çıktı demeyin. Geçenlerde elime Philipp Lenssen'in “55 Ways to Have Fun With Google” adlı kitabı geçti. Biraz kurcalayınca daha önce bir yerlerde karşılaşıp sonra unuttuğum Google hesap makinesi hizmetini hatırladım. Arama kutusuna örneğin 5+12-8 gibi bir işlem yazarsanız, Google size bu işlemin cevabı olan 9'u veriyor. Bunun dışında daha karmaşık işlemleri de başarıyla sonuçlandırıyor. Kitapta Dolar - Euro çevriminden bahsediyordu ancak 2006 basımı kitapta bulunan “15 USD in EUR” sorgusu sonuç vermiyor. Öyle görünüyor ki o tarihten sonra sistem değişmiş.

Son düzenleme: 03 Ekim 2011

Özer



Creative Commons License
Google Döviz Kuru Çevirici by Özer Kavak is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SPARQL Sorgu Modülü Demo Sayfası Yayında

Daha inceki gönderilemde bahsettiğim Joomla! 2.5 için SPARQL sorgu modülü deneme sayfası yayında. Sayfada solda ve altta olmak üzere dbpe...