Gobustan kaya resimleri

Gobustan kaya resmi örneği: çiftçi kadınlar ve evcil bütükbaş hayvan
Gönül bağı

Sayfanın sağ üstündeki resim ve sağdaki başlıkların önünde gördüğünüz insan figürü, atalarımıza ait Gobustan kaya resimlerinden örnekler.

Günümüzden 5.000 - 40.000 yıl öncesine ait bu kaya resimleri Azerbaycan'da Bakü'ye 60km mesafede bulunan Gobustan milli parkında bulunuyor. UNESCO tarafından dünya kültür mirası kapsımına alınmış bu tarihi hazineyi bir gün ziyaret etmeyi umuyorum.


Kırk bin yıl pek bir şey ifade etmeyebilir. Oysa Hz.Muhammed yaklaşık 1400 yıl önce, Hz.İsa ise sadece 2000 yıl önce yaşadı. Mısır firavunları 4.000 yıl kadar önce hüküm sürüyordu. Buzul çağı, sadece 10.000 yıl önce sona erdi. Dolayısıyla 40.000 yıl öncesi, insanlığın taş devrini yaşadığı çağdır. O çağdan kalan her eser insanlık için çok değerlidir. Hele bir de bu eserler bizim atalarımıza ait ise.

Bu çizim, süreci görselleştirmekte yararlı olabilir. Görüldüğü gibi Milattan önce 38.000'de başlamış çizimler. Buz devri bitmiş, İnsanlık yontma taş devrine geçmiş, sonunda insanlık yazıya geçmiş.

Yıllarca, göçebe, barbar gibi ifadelerle önyargılı tarih bilimcilerinin kaleminden, tüm doğu toplumlarını aşağılayan batılılara en güzel cevap Azerbaycan'da kayalar üzerinde 40.000 yıldır duruyor.

Bu insanlar, kendi çevreleriyle ve gelecek kuşaklarla iletişim için bu çizimleri kayalara resmettiler. Kayalara çizerek başlattıkları iletişim, yazının bulunmasıyla hızlanarak devam etti. Bugünkü teknolojimizi bu isimsiz sanatçılara borçluyuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SPARQL Sorgu Modülü Demo Sayfası Yayında

Daha inceki gönderilemde bahsettiğim Joomla! 2.5 için SPARQL sorgu modülü deneme sayfası yayında. Sayfada solda ve altta olmak üzere dbpe...