Hyla arborea - Agaç Kurbağası

Hyla arborea (Ağaç Kurbağası)

Bugün İzmir, Urla, Gülbahçe'de bir Kocaelispor'lu buldum!Hyla arborea Agaç Kurbagasi resmi 1
Latince adı Hyla arborea, İngilizcede "Common tree frog", Türkçe'de Ağaç Kurbağası olarak biliniyor. Konuşma dilinde ise genelde "ağaç kurbası" olarak telaffuz ediliyor.

Bilim ve teknik web sitesi, Ağaç Kurbağası Sayfası'nda yazdığına göre, yanlışlıkla yenmesi halinde, bir ineği öldürebilecek kadar zehirli. Yanlışılıkla yeme ihtimalimiz düşük ancak, parlak, yeşil derisinden salgıladığı zehirli sıvıya temas halinde, ince deride acıya neden oluyormuş.

Ayrıca, böcek, örümcek ve eklembacaklıları yiyerek beslenen bu kurbağa türü, 5 santimetreye kadar uzayabiliyormuş.

Her ne kadar benim fotoğrafını çektiğim bu bebek ağaç kurbağası 2 santimetre boyunda ve biraz çelimsiz olsa da, 22 yıl yaşayabildiğini okuyunca epey şaşırdım.
Hyla arborea Agaç Kurbagasi resmi 2
Bu minyatür ağaç kurbağası, biraz daha büyürse, ve bir de tabi erkekse, çenesinin altında kıpır kıpır olan ses kesesi ile, 1 kilometre uzaktan duyulabilen bir ses (vıraklama daha doğru olacak sanırım) çıkartabiliyormuş.

Ağaç Kurbağası yavrularında "karın (alt bölge), altın sarısı olur" diyor Bilim Teknik. Kısmen haklı. Bizimkisinde altın sarısı karın renginı doğrulamakla beraber, iç organlarının da yarı şeffaf deriden gözüktüğünü eklemem gerek. İnceden bir edepsizlik, bir vurdumduymazlık yok değil.

Parlak yeşil derisiyle, karnından gözünü sürme gibi katederek burnuna kadar gelen siyah çizgisiyle doğuştan Kocaelispor'lu.

İyi bir fotoğraf makinesi ile zıplayıp otların arasında görünmez olmaya çalışırken de görüntülemek isterdim.



Creative Commons License
Ağaç Kurbağası by Özer Kavak is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SPARQL Sorgu Modülü Demo Sayfası Yayında

Daha inceki gönderilemde bahsettiğim Joomla! 2.5 için SPARQL sorgu modülü deneme sayfası yayında. Sayfada solda ve altta olmak üzere dbpe...