Barış Manço svg

Bir süredir ortalıkta görünmüyordum. SVG (scalable vector graphics) yani Ölçeklenebilir Yöneysel Çizimler(grafikler, çizgeler veya cizitler) üzerinde kafa patlatıyordum. Gerek w3.org un bu konudaki çalışmaları, gerekse, özellikle yakında artacak tarayıcı desteği sayesinde, css ve html'nin pek çok sorununu çözer hale gelecek gibi görünüyor.

Pardus ve Inkscape bu konuda çok işime yaradı. İngilizce olan çevrimiçi yardım kitabı ile yazılımın türkçe olması nedeniyle arada oluşan farklar ile ilgili biraz zorlansam da, temelde istediklerimi yapar hale geldim.

SVG nedir?
Sayısal ortamda iki boyutlu resim oluşturabilmek ve işlemek için iki temel yaklaşım var.

Birincisi hepimizin yakından tanıdığı fotoğraflar. Bunlar binlerce, milyonlarca aynı veya farklı renkteki noktaların bir araya gelmesiyle oluşuyor. En temel özelliği ise yaklaştıkça kalitenin bozulması ve görüntü öğelerinin büyüyerek netliğini kaybetmesi.

Yöneysel (vektörel) çizimler ise büküm noktalarının ve renklerin tanımlanmasıyla oluşturulan matematiksel formüllerin tanımladığı çizimler. En bilinen örnekleri "times new roman" gibi yazı tipleri ve "clipart" adıyla ofis yazılımlarında kullandığımız basit resimler. En temel özelliği, göreceli olarak küçültülse veya devasa boyutlara büyütülseler bile, netlik, köşeler ve eğim gibi niteliklerinde hiçbir bozulma olmaması.

Barış Manço ile yazdıklarıma eklemek üzere bir telif hakları içermeyen resim ararken ortalıkta değerlerimize ait pek az .svg çizim üretilmiş olduğunu gördüm.
Maalesef intenet ortamındaki pek çok işimiz gibi bu konu da, üretmekten uzak, kopyala yapıştır sahteciliği ve bu sahteciliğe (emeğe saygı!!! dilenen) örneklerle doluydu.

Biraz yazılımı çözmeye uğraştıktan sonra Inkscape'te ilk eserimi(!) tamamladım.
(.png olarak kaydedilmiş sürüm.)
Özer

Creative Commons License
Baris manco svg by Özer Kavak is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SPARQL Sorgu Modülü Demo Sayfası Yayında

Daha inceki gönderilemde bahsettiğim Joomla! 2.5 için SPARQL sorgu modülü deneme sayfası yayında. Sayfada solda ve altta olmak üzere dbpe...