2010

Yıl bitiyor. Şimdi farkediyorum ki, günceye ilk defa kendimle ilgili yazıyorum.

Bu yıl için planladıklarımdan çok hayatın akışı belirleyici oldu.
Emren Yiğit, şimdiden 4 aylık. Bu daha çok çalışmam gerektiği, Emren Bey ile daha çok zaman geçirmem gerektiği anlamına geliyor.


On yıl, yirmi yıl sonra geriye dönüp baktığımda, işlerin yerli yerine oturmasından çok, bu minik adamın sağlıklı ve mutlu bir şekilde büyüyüşüne tanıklık etmiş olmak, sanırım beni daha mutlu edecek.

2010'un hayırlara vesile olması dileğiyle...

Vokalde Kiske, Helloween'den Eagle Fly Free...

Bu aralar gaza gelmişim, bugün kendimi Motörhead dinlerken buldum. Günceye müzik videoları eklemeyi istemesem bile, yeni neslin bilmeyebileceği bir şarkıyı buraya sıkıştırmadan edemedim.

Helloween, M.Kiske (vokal) gruptan ayrılmadan önceki haliyle "Eagle Fly Free". Helloween melodik, hızlı ve güçlü müziğiyle en sevdiklerimden... Helloween'i "A tale that wasn't right" ile bilenlere mini bir sürpriz:

En yakınınızdaki hesap makinesi

Firefox'un arama kutucuğu = hesap makinesi


Firefox 2 ve üzeri sürümlerde, adres çubuğunun yanındaki mini arama kutusu, arama yaparken en çok kullandığım Firefox özelliği.

Bu minik kutucuk aynı zamanda bir hesap makinesi. Nasıl mı?



Videodaki matematiksel işlemleri açıklarsak;
8+8 (yok artık...)
16*4 (16 çarpı 4 kaçtır?)
(16*4)^2 (16 çarpı 4 işleminin karesi kaçtır?)
4096^(1/2) (4096'nın karekökü kaçtır?)
133*1.53 (bugün usd kuru 1.53 iken 133 dolar kaç TL eder?)

Biraz daha derine girersek, bu mini hesap makinesinin marifetleri bunlarla sınırlı olmadığını görürüz.  Bir de şunları deneyin:

sin(pi/6) (sinüs 30 kaçtır? Not: pi bölü 6, 30 derece demektir)

Biraz daha karmaşık bir işlem deneyelim:
(sin(pi/6)*cos(pi/3))^(1/3) (yani sin30 ve cos60 çarpımının küp kökü kaçtır)

"Zamanımın %54'ü tarayıcı (browser) başında geçmiş" yazısında da değindiğim gibi, internet tarayıcıları sistemimizde en uzun süre açık kalan yazılımlar.

Sık kullandığım tarayıcılardan Internet explorer 7 ve öncesi, ayrıca Opera sürümlerinde rastlamadığım bu hesap makinesi özelliği Firefox'u ufak tefek sıkıntılarına rağmen tercih etmemin temel sebebi.

Creative Commons License
Firefox hesap makinası by Özer Kavak is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.

SPARQL Sorgu Modülü Demo Sayfası Yayında

Daha inceki gönderilemde bahsettiğim Joomla! 2.5 için SPARQL sorgu modülü deneme sayfası yayında. Sayfada solda ve altta olmak üzere dbpe...