Kuantum Düşünce Yöntemi, James J. Mapes

James J. Mapes tarafından yazılan Kuantum Düşünce Yöntemi kitabının kapağındaki slogan "İmkansız diye bir şey yoktur!". Kitabın elimdeki birinci baskısı, Kasım 2007'de Yakamoz Yayınları'ndan çıkmış.
Kuantum düşünce yöntemi aslı kitabın ön kapak resmi
Kuantum Düşünce Yöntemi, ilk yüzlü sayfalara gelene kadar vasat bir kişisel gelişim kitabı olarak devam ediyor. Bu ilk kısım, işin aslı, bende hayal kırıklığı yarattı. Belki de kitabın ilk yüz sayfasının, adında geçen "kuantum" ibaresi nedeniyle oluşan beklentilerimi karşılamaktan çok uzak olmasındandır.

İkinci bölümle biraz daha hız kazanan bu garip kitap, sonu gelmez maddeler ve soyut önerilerle bayıltsa da sonlarına doğru sarsıcı alıştırmalar ve somut örneklerle desteklenen tezleri sayesinde ilgi çekici bir hale geliyor.

Kuantum Düşünce Yöntemi, geneline bakarsanız, kendi türünde başarılı bir örnek sayılabilir. Başladığı kitabı yarım bırakmaktan nefret eden biri olarak, defalarca "Bıraksam mı acaba" dedirtmesi nedeniyle de, epey eksi puanı hak ediyor.

Teknik olarak iyi olsa da okunabilirliği düşük bu kitabı, kuantum dünyasının ve kişisel gelişime uygulanışını öğrenmek isteyenlere tavsiye edebilirim. Başlarda biraz sıkılacaksınız ama illaki biter. On üzerinden altı, konuyla ,ilgiliyseniz yedi olarak değerledirmek mümkün.

Özer.


Creative Commons License
Kuantum Düşünce Yönetimi James J. Mapes by Özer Kavak is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.

Hangi Hasan?

Yengeç Yürüyüşü - Günter Grass

Günter Grass
tarafından yazılan 1999 Nobel edebiyat ödüllü Yengeç Yürüyüşü adlı bu kitap, Can Yayınları tarafından 2003 yılında basılmış (1.Basım).

Gerek işlediği konu, gerekse üslup ilgi çekici. Antisemitizm, Hitler Almanya'sı ve günümüz Almanyası'nın hikaye ile harmanlanıp karşılaştırıldığı kitap, kişisel değerlendirmeme göre 10 üzerinden 7, biraz sıksam en çok 8 alabiliyor.



Nobel Edebiyat Ödülü'nün esere veriliş sebebi bence açık. Ödüle hak kazananları belirleyenlerin vizyonuna uygun bir misyon edinip, bu doğrultuda ortalamanın üzerinde bir eser yazacaksınız. Yakın geçmişteki Orhan Pamuk örneğini unutmamak gerek. Demek Nobel kriterlerinde, 1999'da da durum çok farklı değilmiş.

Bugün, Dede Korkut olup, o eşsiz hikayeleri ilk defa kağıda dökseniz, Nobel edebiyat ödülünde değerlendirilmeye bile alınmazsınız. Not: Diğer yandan bu durum, bugün büyük edebi eserler üretemiyor olmamızın bahanesi olamaz.

Kitabın başından sonuna kadar isimlere büyük önem atfedilmiş. İkinci dünya savaşının sonlarında, Ruslar tatafından Baltık denizinde batırılan, Alman mültecileri taşıyan geminin adı Willhelm Gustloff. Gemi, ismini antisemitizm ile özdeşleştirilen 1936'da gerçekleşen bir olayın kahramanının adından almış. Bu isim diğer isimler gibi Hitler Almanyası'nda bir sembol. İyi kurgulanmış olaylar, hep bu isimler çevresine örülmüş.

Kitapta beni en çok rahatsız eden konuya gelince: İsimler ile ifade edilenlerin gücünün hissedildiği bir kitapta, geminin ikinci kaptanının (ismi Willhelm Zahn) çok sevdiği köpeğinin adı "HASAN" olarak seçilmiş (1. basım için sayfa 125). Kitapta, sahibi tarafından çok sevilen "Hasan" isimli bu bekçi köpeği, gemi batarken, acı çekmemesi için sahibi tarafından başına kurşun sıkılarak öldürülüyor. İsimler ve temsil ettiği üzücü olaylar üzerine kurulu bir kitapta, bu özel isim seçiminin rastlantı veya dikkatsizlik sonucu olduğuna inanmak güç.

Solingen katliamından (29 Mayıs 1993), neo-naziler ve Almanya'da yaşayan Türk'lerden de bahsedilen kitapta yazarın, bu ismin Türkler taranından çok kullanıldığını bilmediğini varsaymak imkansız. Hasan ismi, sadece Türkiye'de kullanılan bir isim değil. Ayrıca Hz.Muhammed'in öldürülen iki torunlarından birinin isminin "Hasan" olduğunu hatırlatmam gerekiyor.

Peki ne yapmalı? Aynı seviyeden takılıp, bundan sonra köpeklerimize "Willhelm" veya "Günter" isimlerini mi koymalıyız. 17 yaşında iken SS olduğunu 60 yıl sonra itiraf eden bu garip entelektüele az bile. Ancak bu isimler Alman halkı tarafından halen sıkça kullanılıyor. Bu bizlere yakışmaz. Günter Efendi'ye de yakışmamış. Kimbilir, belki de yakışmıştır.

Özer


Creative Commons License
Hangi Hasan (Yengeç Yürüyüşü Günter Grass) by Özer Kavak is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.

SPARQL Sorgu Modülü Demo Sayfası Yayında

Daha inceki gönderilemde bahsettiğim Joomla! 2.5 için SPARQL sorgu modülü deneme sayfası yayında. Sayfada solda ve altta olmak üzere dbpe...