Hyla arborea - Agaç Kurbağası

Hyla arborea (Ağaç Kurbağası)

Bugün İzmir, Urla, Gülbahçe'de bir Kocaelispor'lu buldum!Hyla arborea Agaç Kurbagasi resmi 1
Latince adı Hyla arborea, İngilizcede "Common tree frog", Türkçe'de Ağaç Kurbağası olarak biliniyor. Konuşma dilinde ise genelde "ağaç kurbası" olarak telaffuz ediliyor.

Bilim ve teknik web sitesi, Ağaç Kurbağası Sayfası'nda yazdığına göre, yanlışlıkla yenmesi halinde, bir ineği öldürebilecek kadar zehirli. Yanlışılıkla yeme ihtimalimiz düşük ancak, parlak, yeşil derisinden salgıladığı zehirli sıvıya temas halinde, ince deride acıya neden oluyormuş.

Ayrıca, böcek, örümcek ve eklembacaklıları yiyerek beslenen bu kurbağa türü, 5 santimetreye kadar uzayabiliyormuş.

Her ne kadar benim fotoğrafını çektiğim bu bebek ağaç kurbağası 2 santimetre boyunda ve biraz çelimsiz olsa da, 22 yıl yaşayabildiğini okuyunca epey şaşırdım.
Hyla arborea Agaç Kurbagasi resmi 2
Bu minyatür ağaç kurbağası, biraz daha büyürse, ve bir de tabi erkekse, çenesinin altında kıpır kıpır olan ses kesesi ile, 1 kilometre uzaktan duyulabilen bir ses (vıraklama daha doğru olacak sanırım) çıkartabiliyormuş.

Ağaç Kurbağası yavrularında "karın (alt bölge), altın sarısı olur" diyor Bilim Teknik. Kısmen haklı. Bizimkisinde altın sarısı karın renginı doğrulamakla beraber, iç organlarının da yarı şeffaf deriden gözüktüğünü eklemem gerek. İnceden bir edepsizlik, bir vurdumduymazlık yok değil.

Parlak yeşil derisiyle, karnından gözünü sürme gibi katederek burnuna kadar gelen siyah çizgisiyle doğuştan Kocaelispor'lu.

İyi bir fotoğraf makinesi ile zıplayıp otların arasında görünmez olmaya çalışırken de görüntülemek isterdim.



Creative Commons License
Ağaç Kurbağası by Özer Kavak is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.

Bağımsız Çalışma (Freelance)

Bağımsız, Serbest Çalışma, "Freelance"
Bir süredir bağımsız çalışma (freelance) ile ilgili sorularla karşılaşıyorum. Kimi, bağımsız çalışama için "yaşam tarzı" diyor. Kimi işi abartıp, bağımsız çalışanlara (freelancer) "yeni bir yaşam formu" tanımlamasını yakıştırıyor.Aslında hiçbiri. Zorluklarına katlanıp, rahatlıklarını yaşayabilmek koşuluyla herhangi bir ofis işinden çok da farklı değil.

Serbest çalışma tarzından (freelance) iyi gelir bekliyorsanız düzenli, planlı çalışmanız ve nefsinize hakim olmanız gerekiyor. Özlü bir biçimde ifade etmek gerekirse, "Freelance yan gelip yatmak değildir".

Türkiye koşullarında, bağımsız çalışma ile bir adrese (kendi işletmeniz olabilir) ve/veya bir işverene bağlı çalışma arasında aslında pek de fark yok.

Her üçünde de
* Genelde verdiğiniz emeğin tam karşılığını alamazsınız.
* Hakettiğiniz paranızı alamama, dolandırılma ihtimaliniz vardır.
* Emeğiniz ve yaptıklarınız genelde takdir eilmez.

Buraya bir not düşmek gerekiyor. "genelde" ifadesini kullanma nedenim, istisnaların olması. Ancak "O" istisnaların bile özel hayatlarında aynı konulardan şikayetçi olduklarını gördüm.

Bağımsız çalışma öncelikle kimlere önerilir.
* Sabit bir gelir ile temel ihtiyaçlarınızı karşılayabiliyorsanız,
* Çalışma gücü, azmi taşıyıp yeterli zamanı ayırabilecekseniz,
* İnatçı, disiplinli, çalışkan olup, aynı zamanda ilk zamanlar düşük getirilere rağmen motivasyonunumu kaybetmem diyorsanız, durduğunuz kabahat. "Ne yapabilirim?" diye düşünme zamanı gelmiştir.

Not: Freelance çalışmanın olumsuz yönleri hakkındaki yazı.


Creative Commons License
Serbest çalışma - freelance by Özer Kavak is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.

SPARQL Sorgu Modülü Demo Sayfası Yayında

Daha inceki gönderilemde bahsettiğim Joomla! 2.5 için SPARQL sorgu modülü deneme sayfası yayında. Sayfada solda ve altta olmak üzere dbpe...