Taner'den Terim'e 4 tokat

2-5 inanılmaz bir sonuç. Rengim belli. Yeşil-Siyah.

Milli takıma çağrılmayan Taner Gülleri, Galatasaray'a Fatih Terim'in izlediği maçta dört gol birden attı. Hayat sürprizlerle dolu.

Özer

Nihat Genç Köpekleşmenin Tarihi

Buraya yazmamış olsam da kitapları boş geçmedim. 2000'lerin başında okumuş olduğum Köpekleşmenin Tahihi, tekrar elime geçti. Nihat Genç'in bu sert kitabı günümüzdeki Nihat Genç'in düşüncelerinin nasıl oluştuğunu, nerelere dayandığının göstergesi.

Nihat Genç, kısa bir süre öncesine kadar düşüncelerini, Serdar Akinan ile birlikte yaptığı Televizyon programında dile getiriyordu. Kendisi, artık ART'de. Cumartesi akşamları 22:30'da Lale Şıvgın'la kaldığı yerden yoluna devam ediyor. Türkiye'de pek az insanın dile getirebileceği konuları, heyecanlı, sert ve halka çok yakın yorumlarıyla gündeme taşıyor.

"Bu topraklar..." ile ilgili konulara, genelden farklı, çarpıcı bir yaklaşım izlemek isteyenler, Veryansın adlı bu programı kaçırmasınlar. Bugün renkli ekrandan anlattıklarını, geçen yıllar boyunca nasıl ifade ettiğini, her kitabıyla biraz daha nasıl geliştirdiğine şahit olmak isteyenlere de kitaplarını tavsiye ediyorum.

Köpekleşmenin tarihi
, Türkiye'de içerik olarak ender bulunabilecek özgün kitaplardan biri.

Okunacaklar listesinde üst sıralarda olmalı.

Özer

Creative Commons License
Nihat Genç Köpekleşmenin Tarihi by Özer Kavak is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.

Kunter Kutlu

Geçen telefonum çaldı. Neredeyse bir yılı aşkın bir zaman önce askere giden Kunter kardeşim aradı. Aylar önce askerlik görevini tamamlayıp dönmüş.

Adam öldümü kaldımı aramamışım. Utandım. Kunter, yüzünü geleceğe çevirmiş çalışmalarına devam ediyor. kişilik olarak çok saygı duyduğum ve samimiyetini bildiğim Kunter Kutlu'un kişişel sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

Özer

İzmit Saat Kulesi .svg

Inkscape, jpg, png gibi pek çok sayısal resim standartlarını tanıyor ve çalışma alanına dahil edebiliyor. Bunun için içeri aktar (import) seçeneği gayet başarılı.

Resimlerin, yöney (vektör) çizgelere dönüştürülmesinde, gerek elle gerek yazılımın kendi araçlarını kullanarak (değişkenlerle oynayarak) gayet iyi sonuçlar elde etmek mümkün.

Sonuç olarak elde edilen çizge biraz fazla düğüm noktası içeriyorsa, "sadeleştir" seçeneği kaliteyi biraz azaltsa da çok iş görüyor.

Hazır oynarken biraz olsun yararlı bir şeyler çıksın istedim. Balkon ve kokuluk kısımlarında biraz daha çalışma gerektirse bile, sonuç beni hayli memnun etti.
İzmit saat kulesinin svg hali. (ekli resim png olarak inkscape'ten dışarı aktarıldı.)
Özer

Barış Manço svg

Bir süredir ortalıkta görünmüyordum. SVG (scalable vector graphics) yani Ölçeklenebilir Yöneysel Çizimler(grafikler, çizgeler veya cizitler) üzerinde kafa patlatıyordum. Gerek w3.org un bu konudaki çalışmaları, gerekse, özellikle yakında artacak tarayıcı desteği sayesinde, css ve html'nin pek çok sorununu çözer hale gelecek gibi görünüyor.

Pardus ve Inkscape bu konuda çok işime yaradı. İngilizce olan çevrimiçi yardım kitabı ile yazılımın türkçe olması nedeniyle arada oluşan farklar ile ilgili biraz zorlansam da, temelde istediklerimi yapar hale geldim.

SVG nedir?
Sayısal ortamda iki boyutlu resim oluşturabilmek ve işlemek için iki temel yaklaşım var.

Birincisi hepimizin yakından tanıdığı fotoğraflar. Bunlar binlerce, milyonlarca aynı veya farklı renkteki noktaların bir araya gelmesiyle oluşuyor. En temel özelliği ise yaklaştıkça kalitenin bozulması ve görüntü öğelerinin büyüyerek netliğini kaybetmesi.

Yöneysel (vektörel) çizimler ise büküm noktalarının ve renklerin tanımlanmasıyla oluşturulan matematiksel formüllerin tanımladığı çizimler. En bilinen örnekleri "times new roman" gibi yazı tipleri ve "clipart" adıyla ofis yazılımlarında kullandığımız basit resimler. En temel özelliği, göreceli olarak küçültülse veya devasa boyutlara büyütülseler bile, netlik, köşeler ve eğim gibi niteliklerinde hiçbir bozulma olmaması.

Barış Manço ile yazdıklarıma eklemek üzere bir telif hakları içermeyen resim ararken ortalıkta değerlerimize ait pek az .svg çizim üretilmiş olduğunu gördüm.
Maalesef intenet ortamındaki pek çok işimiz gibi bu konu da, üretmekten uzak, kopyala yapıştır sahteciliği ve bu sahteciliğe (emeğe saygı!!! dilenen) örneklerle doluydu.

Biraz yazılımı çözmeye uğraştıktan sonra Inkscape'te ilk eserimi(!) tamamladım.
(.png olarak kaydedilmiş sürüm.)
Özer

Creative Commons License
Baris manco svg by Özer Kavak is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.

Barış Manço

Barış Manço gitti. Arkasında ezgileri, yazdıkları, söyledikleri ve hatıralarımıza kazınanlar kaldı.
Barış Manço Heykeli Resmi
Şimdi pek az sanatçı var böyle bir şarkı yazsın da, tüm Türkiye'nin aklına kazısın. Buyrun;

Yıllardır sürüp giden bir pay alma çabası
Topu topu bir dilim kuru ekmek kavgası
Bazen durur bakarım bu ibret tablosuna
Kimi tatlı peşinde kimininse tuzu yok

Buyurun dostlar buyurun Halil İbrahim Sofrasına
Alnı açık gözü toklar buyursunlar baş köşeye
Kula kulluk edenlerse ömur boyu taş döşeye
Nefsine hakim olursan kurulursun tahtına
Çalakaşık saldırırsan ne çıkarsa bahtına
Halat gibi bileğiyle yayla gibi yüreğiyle
Çoluk çocuk geçindirir haram nedir bilmeyenler
Buyurun sizde buyurun buyurun dostlar buyurun

Barış der her bir yanın altın gümüş taş olsa
Dalkavuklar etrafında el pençe divan dursa
Sapa kulba kapağa itibar etme dostum
İçi boş tencerenin bu sofrada yeri yok
Para pula ihtişama aldanıp kanma dostum
İçi boş insanların bu dünyada yeri yok...

Ya cesaret ya onur, ya da, ya da birşeyler eksik işte.

Özer

SPARQL Sorgu Modülü Demo Sayfası Yayında

Daha inceki gönderilemde bahsettiğim Joomla! 2.5 için SPARQL sorgu modülü deneme sayfası yayında. Sayfada solda ve altta olmak üzere dbpe...